Poprzedni temat :: Następny temat
NIKE Air Zoom Huarache 2K5
Autor Wiadomość
Wonder
SB Admin

Wysłany: 2008-11-17, 00:47   NIKE Air Zoom Huarache 2K5

Jak mówi Nike, Huarache jest butem, który łączy w sobie osiągi sportowych kicksów , wygodę i prostotę sandałów, co doskonale tłumaczy nazwę Huarache czyli „sandał ze skórzanej plecionki”.

Ubiegłoroczny model Huarache był wyposażony w solidną, górną powierzchnię ale pozostawał nadal w swoim koncepcie minimalizmu, ponieważ warstwa ta była cienka jak opłatek i prawie całkowicie pozbawiona jakichkolwiek szwów. To sprawiło że jeden 2K4 ważył jedynie ok. 0,5 kg co jest niezwykłe dla niskich butów, a już na pewno nadzwyczajne dla wysokich, którymi niewątpliwie są Huarache.

Jednak, mimo że waga piórkowa jest niekwestionowanym plusem, minimalizacja buta była przyczyną mojej jedynej krytyki: super cienka górna warstwa sprawiła że moja stopa zbytnio poruszała się wewnątrz i to zarówno na boki jak i w przód i tył, co przyczyniło się do niewystarczającego wsparcia śródstopia. Po trzech tygodniach testów mogę stwierdzić że Huarache likwidują te niedociągnięcie i wg mnie są najlepiej zbalansowanymi butami co najmniej w serii Huarache czy 2K-. Waga tegorocznego modelu jest większa o 30 gram co dalej pozwala na uznanie buta za jednego z najlżejszych wśród wysokich butów.

Dodatkowe gramy nie są wynikiem „spasienia”, ale but otrzymał dzięki temu lepszy design ochronny. Jak wspomniałem wcześniej but daje świetny support stopy, ale nadal w trakcie mocniejszych ścięć czułem lekkie przesuwanie się stopy wewnątrz buta, ale było ono tak niewielkie że nie ma żadnego wpływu na komfort i stabilność buta. Tak naprawdę to zarówno wygoda jak i stabilność jest niesamowita, w dużej mierze dzięki wewnętrznej wkładce, a także kombinacji TPU na pięcie, a także specjalnie rzeźbionej części środkowej.

Sporo miejsca poświęciliśmy górnej części Huarache’ów, ale to ich dół jest najbardziej interesującym elementem. Jest to wynikiem tego, ze Huarache są pierwszymi butami opartymi na koncepcji „Free design”, której wpływ znajduje się głównie w podeszwie buta.

Cała koncepcja Free opiera się na tym, że nie jest to element buta, który da się od niego odłączyć i następnie dołączyć do innego. Free polega na myśleniu nad tym jak but powinien działać, a następnie jakich materiałów, designu i technologii użyć aby taki efekt osiągnąć. Dzięki temu but nie jest oceniany za to z czego się składa, ale za to jak się sprawuje.
A jak powinien sprawować się but? Dla mnie, mimo że zabrzmi to paradoksalnie, powinien dawać taki efekt, który sprawia iż czujesz jakbyś wcale tego buta nie miał na nodze. Dlaczego? Otóż goła stopa jest naturalną metodą na trenowanie mięśni twojej stopy i kostek. O skuteczności tej metody niech świadczy fakt iż w taki sposób trenują drużyny biegaczy z całego świata. Wracając jednak to „technologii” Free, uważam że najlepiej jest stwierdzić, że Nike Air Zoom Huarache nie korzysta z Free jako technologii lecz jest zdecydowanie po wpływem koncepcji Free. Najbardziej oczywistym przykładem tego wpływu są rowki znajdujące się na całej powierzchni podeszwy. Ich głównym zadaniem jest pomoc w utrzymywaniu sztywności wkładki znajdującej się w podeszwie, a także dodanie dynamiczności środkowej części podeszwy, czyli czegoś czego brakowało w poprzednim modelu. Designer tych butów, Eric Avar mówi o tym tak: „Rowki pomagają w lekkim łamaniu się środka podeszwy, co sprawia że nie jest ona zwykłą „deską” pod twoją stopą”.

To ostatni zdanie wydało mi się bardzo interesujące ponieważ zauważyłem, że Huarache 2K5 mają niezwykle czuły midsole (środkową część podeszwy), co było dość zaskakujące gdyż jest on wykonany z tego samego materiału co model 2K4. I tak jak w 2K4 nic się nie ruszało w czasie moich dwutygodniowych testów, tak w 2K5 midsole był dynamiczny od pierwszego dnia, mimo że użyto tych samych materiałów. Zapytany o to Avar powiedział: „Jedna z rzeczy jakich nauczyliśmy się od Free było to że nie zawsze chodzi o dodawanie czegoś… możesz użyć tego czym dysponujesz i konstruować w taki sposób, że bez dodawania żadnych nowych materiałów możesz uzyskać nowe efekty bez dodawania niczego (materialnego) do buta. To jest doskonały przykład jak proces udoskonalania może przynieść niespodziewane i często niezamierzone korzyści. Zwiększona amortyzacja nie ma się nijak do „bosego” trenowania, ale jest skutkiem nowych sposobów myślenia o designie butów, które pojawiły i wciąż pojawiają się w obozie Nike.

Kończymy z tymi wynurzeniami pijanego mistrza i kontynuujemy recenzję Huarachów. Należy teraz wspomnieć nieco więcej o kształcie podeszwy, która nie jest jak większość „90-cio stopniowa”, ale rozszerza się, co powoduje że otrzymujemy większą stabilność. Avar skomentował to w następujący sposób „…bla, bla, więc jeśli spadniesz na krawędź to nie będzie tak łatwo aby twoja noga i kostka się skręciły, tak jak jest to w przypadku kwadratowo zakończonych krawędzi”. Taka była teoria, w którą uwierzyłem bo ani razu myśl o skręceniu nogi nie pojawiła się w mojej głowie. Dodatkowo, zazwyczaj buty które mają taką podeszwę płacą srogą cenę w swojej zwinności, ale Huarache omijają ten problem kolejną zwinną aplikacją w ramach „dodawania bez dodawania”. Zewnętrzną warstwę podeszwy pozostawiono względnie miękką, co nadaje jej elastyczności i sprawia że naturalnie ugina się pod ciężarem. Podsumowując, szerokość podeszwy nadaje butom świetną stabilność, a miękka krawędź nie sprawia że mamy uczucie jakbyśmy nosili kalosze, co jest częste przy tego rodzaju rozwiązaniach.

Szybko wspomnę o przyczepności przed podsumowaniem. Ta którą gwarantują Huarache 2K5 jest dobra na tyle, że pozwala szybkim graczom spokojnie marzyć o łamaniu kostek.

Mógłbym bez końca kontynuować moje rozważania na temat Nike Air Zoom Huarache 2K5, na przykład o tym jak kombinacja wiązań i rzepa wokół kostki pozwala na świetne dopasowanie, albo na temat wewnętrznej wkładki, lub o wkładce węglowej która wchłania wstrząsy, ale aby oszczędzić Wam oczu powiem że 2K5 to doskonałe buty dla każdego aktywnego gracza. Naprawdę duzi gracze mogą mieć problem ze zminimalizowaną górną częścią buta, ale dla wszystkich innych Huarache będą jak powiew świeżego powietrza. Cena jest dość wysoka, ale dostajesz wszystko czego można wymagać za takie pieniądze, dlatego nie boję się polecić ich wszystkim moim ziomkom i graczom.

Techniczny bełkot: zastosowano systemy Zoom Air (na pięcie i palcach), wkładka węglowa na całej długości, design inspirowany przez Nike Free, EVA, koncepcja Huarache

Ocena końcowa: A+ czyli polska szóstka z plusem.
Nowe spodenki 69NYC rozmiar 2XL
Nowe opaski na rękę/głowę K1X, AND1, KOSZ
Harlem 77 Opole 2008/09 DVD
Speedballin' 2 DVD
Ścieżka dźwiękowa filmu Streetballers na CD

cyc685

Wysłany: 2009-08-16, 20:49   

a Mozecie mi pomoc znaleźc takie buty gdzies na internecie w rozmiarze 47?? w Polsce , nie interesuje mnie kupno towaru zza granicy , kolory raczej bez znaczenia , no i moze jakby ktos pomogl to jeszcze nike zoom bb tez roz. 47 , obojetny kolor.

karpiu

Wysłany: 2010-06-15, 11:35   

ja je mam i sa dobre. troche ten jeyzk czasem wyskoczy z tego rzepa albo sie przesunie, ale tak to kozak

Odpowiedz do tematu