Wysłany: 2009-08-21, 19:17 Slash na europejskim konkursie wsadów Sport Arena
Polish streetball gone worldwide! Wie o tym dobrze Emil "Slash" Olszewski, który ma za sobą m.in. dwa udane występy podczas turnieju Germany's Reality Check w 2008 i 2009 roku. Jego umiejętność efektownego dunkowania tak bardzo zainteresowała Kadour'a Ziani'ego, że nasz rodak dostał zaproszenie na europejski konkurs wsadów, który odbędzie się podczas turnieju Sport Arena w Bukareszcie (Rumunia) w weekend 28 - 30 sierpnia bieżącego roku. Wśród czternastu uczestników konkursu pojawi się plejada najlepszych europejskich dunkerów, m.in. wspomniany już Kadour Ziani, Habib Thiour oraz Tourais Loic (wszyscy trzej z Francji), Tijan Milič ze Słowenii (wykonał niedawno 360 pod nogą z alleyoop'a!), Vili Paoletić z Chorwacji, Odulaja Omotayo Adebayo (czyli Chosen z Streetball Extreme z Wlk. Brytanii) oraz wielu innych nie mniej znanych gości od latania nad obręczami.
W komentarzach zamieściłem dla Was rozpiskę uczestników z krótkimi notkami na ich temat (notki będą stale uaktualniane, bo wciąż szukam informacji o pozostałych uczestnikach :)), klipy z ich wsadami oraz mały wywiad ze Slash'em na temat jego przyszłego występu oraz mix promujący Slash'a na owym konkursie!
Wonder: Jak doszło do tego, że wystąpisz na konkursie Sport Arena?
Slash: Spotkałem Kadour'a Ziani'ego na Germany's Reality Check 2009 i przed samym wyjazdem do domu Ziani, przy pożegnaniu poprosił mnie abym go odnalazł na Facebook'u, bo ma do mnie sprawę... i tam mi napisze o co chodzi. Kiedy go odnalazłem i napisałem, dostałem odpowiedź, że zostałem wybrany, by reprezentować Polskę na konkursie wsadów Sport Arena i czy mam coś przeciwko temu, a jeśli nie, to żebym podałswoje dane itd. Po dwóch dniach od mojej zgody organizatorzy zarezerwowali mi bilety lotnicze, zakwaterowanie w hotelu i zapewniają wszystkie środki niezbędne do życia przez te kilka dni.
Wonder: Jak oceniasz swoje przygotowanie na konkurs, czy masz w zanadrzu coś świeżego, jak z formą?
Slash: Nie oceniam swoich szans na wygraną, nie wiadomo, co zostanie dla mnie. Jest wielu mocnych zawodników i dla nich ja też na pewno liczę się w konkurencji. Formę mam ostatnimi czasy świetną, a od momentu, w którym dowiedziałęm się o zaproszeniu rozpisałem trening i konsekwentnie realizowałem go po dziś dzień (nie był to lekki trening). Od dziś do konkursu dość treningów, tylko same rozciąganie. Dałem sobie tydzień na odpoczynek i regenerację. Psychicznie stoję świetnie, wiem, co mnie czeka i czego mogę się spodziewać. Nie będę ukrywał, że nie mam nic specjalnego na ten konkursu... bo mam. Startując w konkursie takiej rangi trzeba mieć to coś, co rzuci wszystkich na kolana i wiem, że inni zawodnicy też mają tak zwaną tajną broń :).
Wonder: Jak myślisz, który z przeciwników zaprezentuje się najlepiej, i przede wszystkim jak się czujesz mogąc startować w konkursie wsadów przeciwko takim lotnikom jak Ziani, Thiour, Chosen czy Tijan Milic?
Slash: Są to naprawdę duże gwiazdy na scenie europejskiej i światowej, jak np. Kadour Ziani czy Chosen, są też znani w kręgu europejskiego streetbasketu Tijan, Vili, Shal, czy Habib, który ma już za sobą kilka pokazów. Bardzo się cieszę na spotkanie z Zianim, który jest bez wątpienia postacią nr1 wśród europejskiego dunkingu i na spotkanie z chłopakami ze Słowenii i Chorwacji, ponieważ mam z nimi kontakt i nawet jesteśmy umówieni na nagranie wspólnego mixa, ale to odległe plany. Na razie fajnie, ze spotkamy się w Rumunii. W ramach pytań, co Slash może tam zrobić, odpowiadam: wszelkiego rodzaju windmille, łokieć, 540 (+ coś extra) i pewne kombinacje BTL, ale to się okaże w trakcie. Tak czy siak czuję się świetnie i jestem pewny swojej formy... a konkurs wygra ten, kto popełni najmniej błędów :).
Słowo na koniec: Slash: Pozdro dla prawdziwych i mam nadzieję, że za rok obok mnie stanie Pepa, ponieważ w pełni zasługuje na start w tym konkursie. Popracuję nad tym, by Europa go poznała.
Klip promujący występ Slasha:
Uczestnicy Sport Arena Dunk Contest 2009:
#01 - Kadour Ziani z Francji, "ojciec chrzestny wsadów", człowiek-legenda, jeden z głównych filarów pierwszej, lecz nieistniejącej już ekipy dunkerskiej Slam Nation, żywy dowód na to, że będac po trzydziestce można skakać jak dwudziestolatek, od paru lat legenda europejskich boisk, która jeździ po świecie i promuje koszykówkę, a w szczególności wsady.
#02 - Habib Thiour (175cm ; 5'9") z Francji, wystąpił na konkursie wsadów Sport Arena w 2007 roku jako świeży nabytek Slam Nation, wówczas zaledwie siedemnastolatek! Tak wyglądał jego występ:
Jest on "wychowankiem" samego Kadour'a Ziani'ego.
#03 - Tourais Loic (182cm ; 6'0") z Francji, B-X pisał o nim parę dni temu, jest jednym z "nowszych" freestyle dunkerów ze składu Skydelegation, który tworzy ze swoim bratem. Loic ma ogromny zasób przeróżnych wsadów i kombinacji, co osiągnął dzięki całkiem niezłemu wyskokowi. Obejrzyjcie mix z jego wsadami z aktualnych wakacji:
#04 - Domenico Forlico z Włoch.
#05 - Lorenzo Pinciroli z Włoch.
#06 - Emil Olszewski z Polski to po prostu Slash, znacie go. Krótki wywiad powyżej, klip również, a tutaj, dla przypomnienia, jego pojedynek z Pepą podczas GramyFair Streetball Challenge Summer 2008:
#07 - Charly Alfred z Niemiec - nie jestem pewny, czy to Charly Dankwa, czy nie, dlatego na razie nic tu nie będę wpisywać.
#08 - Alexander Shalygin (182cm ; 6'2") z Rosji to nie kto inny jak 23letni Shal aka "Crazy Air", którym zainteresowali się nawet Team Flight Brothers. Chłopak ma niesamowitego jumpa, widać w jego stylu ogrom szaleństwa, a oglądając jego paki łapiemy się za głowę, jak tak w ogóle można? Sami zobaczcie:
Krótkie info o Shal'u prosto od niego:
"Mam 182cm wzrostu i ważę 81kg. Wyskok na poziomie 128cm. Urodziłem się 02.04.1986 roku. Najlepszy wsad - korba nad trzeba osobami oraz wsad pod obiema nogami, a także paka z przeskokiem nad VW Passatem B5+, paka pod nogą od tyłu oburącz i wiele innych..."
#09 - Alexander Bushev z Rosji - jest manager'em Shal'a (opis powyżej). Tyle wiem :).
#10 - Krudinsyzky Patrik z Węgier.
#11 - Odulaja Omotayo Adebayo (193cm ; 6'4") z Anglii, a w skrócie Tayo Odulaja to nie kto inny, jak Chosen z brytyjskiego Streetball Extreme. Nie ukrywajmy, że należy on bardziej do gatunku in-game dunkerów, aniżeli freestyle dunkerów, ale być może zaskoczy nas czymś świeżym na konkursie Sport Arena. Ma za sobą ogromne doświadczenie, występował w dziesiątkach różnych turniejów i konkursów wsadów na przestrzeni paru lat. Obejrzyjcie i posłuchajcie wywiadu z Chosen'em, podczas którego przewinie się także parę jego wsadów:
#12 - Bonne Meintema z Holandii.
#13 - Tijan Milič (190cm ; 6'3") ze Słowacji, mógłby być "zaledwie" jednym z wielu dobrych europejskich dunkerów, ale jego ostatni promomix pokazuje, że należy on do ścisłej czołówki dunkerów starego kontynentu, wykonał on m.in. jako jeden z nielicznych (jako pierwszy?) wsad pod nogą z obrotem 360 z narzutu:
#14 - Vili Paoletić (180cm ; 5'11") z Chorwacji ma w swoim repertuarze wiele paczek, a swym stylem skoku przypomina trochę loty Pepy (z Opola). Vili Potrafi wykonać świetnego rider'a z naskoku, a jego leworęczne wsady wyglądają bardzo specyficznie, ale przez to oryginalnie:
Więcej o samym konkursie można przeczytać na oficjalnej stronie Sport Arena - o ile oczywiście potraficie posługiwać się językiem rumuńskim:
http://www.sportarena-str...tire.php?id=101
Ten news będzie aktualizowany co jakiś czas, w miarę "dopływu informacji" o reszcie uczestników. Trzymamy kciuki za Slash'a!!
Wonder
Obsada bardzo silna, Slash musisz koniecznie jakiegos specjała zajebać zeby tam powalczyc o czolowke nie ma innej opcji:D Charly Alfred to na 99,9% Charly Dankwa, bo jaki inny Charly moze byc jeszcze z Niemiec, szkoda że nie ma Larsa Meyera aka Wieśniak z Pola, bo koleś ma potencjał w huj, może go Kadour nie wzial bo nie bylo go w tym roku na Germany Reality Check. Trudno wskazać faworyta, ale Shal i Habib Thiour jak beda w formie to moga tam zniszczyć, ale co innego filmiki co innego na żywo. Konkurs zweryfikuje kto jest najlepszy:D
Co do Kadoura to już nie te lata niestety:/ wiec nie wiem czy powalczy o wygraną, ale obym sie mylił, może na ten konkurs trenuje specjalnie i wróci do starych lat:D
baranku wiesz kadour nadal wybije pile z miedzy obreczy z tego co widzialem a jego 360 z jednej nogi to cos pieknego wg mnie esencja stylu :] wiec zobaczymy :]
_________________ kazdy by oddal wszystko za ta chwile ktora dunkerzy maja w powietrzu , ja mam namiastke tego
www.dogged.pl - Oficjalny Sklep Spaldinga! Piłki, stroje i akcesoria koszykarskie!
No spoko, ale wybije za 5 proba i ledwo ledwo na malej wysokosci, wiem bo widziałem w Kolonii ostatnio jaka ma forme. A to bylo w lipcu wiec watpie zeby nagle mega forme zlapal , w tym wieku juz nie ma cudow. A tej 360 co mowisz juz nie robi, na pewno nie na tej wysokosci co kiedys. Ale mowie obym sie mylił, bo życze mu jak najlepiej, bo zajebisty koleś i chcialbym zobaczyc jeszcze chociaz na jednym konkursie jak skacze za dawnych lat.
no wiem o czym mowisz :] hehe , a tak patrze co do shala to jak on jest 1986 to jakie 17 lat :P chlop jest 3 lata starszy odemnie :P wiec ma 23 :P xD ale widze ze info juz zmienione xD ale co nie zmienia faktu ze koles niszczy poprostu
_________________ kazdy by oddal wszystko za ta chwile ktora dunkerzy maja w powietrzu , ja mam namiastke tego
www.dogged.pl - Oficjalny Sklep Spaldinga! Piłki, stroje i akcesoria koszykarskie!
Shal już się kiedyś przez Speedballin' przewinął, ale i tak jego paki dalej zachwycają. Najbardziej efektowne wg mnie są reverse nad stojącym kolesiem i ta nieudana reverse 360 pod nogą.
Skład na konkurs jest mocny, ale myślę, że Slash da radę, chociażby dlatego, że umie 540 :).
końcówka klipu Slasha wygląda zajebiście znajomo ;) nawet mi projekt został na dysku...tyle w tym temacie...powodzenia Bracie - obyś pofruwał jak zwykle
_________________ One Life....One Love...One Game
www.dogged.pl - oficjalny sklep Spalding! Piłki, stroje i akcesoria koszykarskie
Końcówka klipu Slasha kozacka szkoda tylko ze nikt tego nigdy nie skończył :/
TYLE W TYM TEMACIE.
dziekuje....
i mam nadzieje że nie pofrune jak zwykle... bo to będzie za mało !
Przepraszam Slash za zamulenie z materiałem. Nie będę się tłumaczył, zjebałem i tyle. Ale jestem z Tobą całym sercem. Wiem, że masz w sobie bestię i że nie potrzebujesz wsparcia, ale mam nadzieję, że mimo wszystko wsparcie Ci pomoże. Moje i tysięcy ballerów w Polsce. Jeszcze raz przepraszam. Pokaż co to znaczy polska fantazja w najlepszym stylu! Peace.